Notícies

« Back

La Convenció Ciutadana sobre Salut Mental s'inicia a València amb gran éxit

La Convenció Ciutadana sobre Salut Mental s'inicia a València amb gran éxit

 
Dissabte passat 5 de març va tindre lloc la primera sessió de la Convenció Ciutadana sobre Salut Mental en el Centre Cultural La *Nau de la Universitat de València. Aquesta ha sigut la primera de les quatre reunions previstes d'un procés deliberatiu pioner que s'impulsa des del Comissionat de la Presidència de la Generalitat Valenciana per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives. 
 
 
 
Per a la celebració de la convenció ciutadana s'han seleccionat a 70 persones que conformen una mostra descriptiva de la població de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu de respondre a la pregunta: Com ha d'abordar-se la salut mental, drogodependències i conductes addictives en la Comunitat Valenciana? 
 
L'objectiu de la primera sessió era conéixer què existeix en l'imaginari col·lectiu sobre la salut mental i a partir de la informació proporcionada pels experts, contrastar, raonar i començar a pensar sobre els elements claus de la salut mental.
 
Una vegada es van assignar els grups de treball i els participants van recollir la seua documentació, a les 10.00 hores, el Comissionat Rafael Tabarés Seisdedos va inaugurar la convenció al costat de la Rectora Magnífica de la Universitat de València, Mavi Mestre, en el Paraninf. A la inauguració van assistir diferents personalitats de la Generalitat Valenciana i de la Universitat de València, així com representants d'alguns grups polítics, associacions o col·legis oficials relacionats amb la salut mental de la Comunitat Valenciana.
 
Després de la inauguració, els 70 participants es van dirigir a l'Aula Magna on Pilar Lloret, tècnic superior d'investigació de la UV, i Ernesto Ganuza, del CSIC, van explicar el funcionament de la convenció. Immediatament després, van començar les sessions de treball en grups xicotets. La resta de la gent va poder seguir la sessió de manera en línia a través del *streaming que va habilitar la Universitat de València.
 
Sobre les 13.00 hores va tindre lloc l'espai d'aprenentatge i coneixement en primera persona on van intervindre Gonzalo Nielfa, Rosa Bayarri i Alba RuiPérez. Gonzalo va comptar la seua pròpia experiència com a persona amb una malaltia mental i el rebuig que ha experimentat al llarg de la seua vida per a poder tindre un treball digne i aconseguir el seu projecte de vida. Rosa, presidenta de la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, va prendre el paper de familiar d'una persona amb una malaltia mental i va exposar els problemes als quals s'han enfrontat. Finalment, Alba, que va patir anorèxia, va comptar als participants que va estar a punt de llevar-se la vida i com va aconseguir tirar avant.
 
Després d'una aturada per a menjar, els participants van tornar a les sessions de treball en grups xicotets. Sobre les 16.30 hores es va celebrar l'espai d'aprenentatge i coneixement per part de professionals, on van intervindre com a ponents com: José Romeu, Begoña Bevià i María Fuster. Romeu, psiquiatre i Cap de Servei de Salut Mental del departament de la Ribera, es va encarregar d'informar els participants sobre els conceptes generals relacionats amb la salut mental. Bevià, infermera especialista en salut mental, va parlar sobretot de l'estigmatització de la salut mental, aportant dades molt interessants. Fuster, com a advocada especialitzada en salut mental i addiccions, va voler llançar llum sobre què diu la legislació en aquest assumpte. 
 
Els 70 participants van realitzar preguntes als diferents ponents al llarg de la sessió mostrant un nivell d'implicació molt alt. Finalment, el Comissionat Rafael Tabarés va tornar a prendre la paraula per a donar per conclosa la primera sessió i va emplaçar a tots a les pròximes sessions d ela convenció.