Notícies

« Ves enrere

L'UJI acull una reunió de la Comissió Interuniversitària de Salut Mental de la Comunitat Valenciana

L'UJI acull una reunió de la Comissió Interuniversitària de Salut Mental de la Comunitat Valenciana

La Universitat Jaume I ha acollit avui la reunió de la Comissió Interuniversitària de Salut Mental de la Comunitat Valenciana constituïda el mes de juliol passat en la Universitat d'Alacant amb l'objectiu d'abordar de manera conjunta problemes vinculats amb la salut mental de la comunitat universitària i establir mecanismes de coordinació entre les universitats i les conselleries amb competències. La comissió pretén intercanviar experiències de bones pràctiques que es desenvolupen en matèria de salut mental en les diferents universitats valencianes, com a campus promotors de salut, amb la finalitat d'optimitzar recursos.

 
La comissió està composta pel comissionat de Presidència per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés; la directora general d'Universitats, Pilar Ezpeleta, i representants dels equips de direcció de les universitats públiques i privades de la Comunitat Valenciana.
 
Durant la reunió s'han presentat els acords dels grups de treball de la comissió, i s'ha proposat un sistema comú que permeta cartografiar els recursos de cada universitat i elaborar posteriorment un certificat que garantisca un mínim de principis salutogènics. Igualment, el Comissionat ha compartit els avanços en l'elaboració del Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, i ha comentat un programa de formació en educació socioemocional dirigit al personal docent de centres escolars de la Comunitat Valenciana, extrapolable a l'estudiantat i professorat universitari.
 
Albergar aquesta trobada és un exemple més del compromís de l'UJI amb la millora de la salut mental i la intenció de sumar sinergies amb altres institucions a nivell autonòmic i estatal. A més de la participació en aquesta comissió interuniversitària de la Comunitat Valenciana, l'UJI col·labora en una enquesta llançada des dels Ministeris d'Universitats i Sanitat per a estimar la prevalença dels problemes de salut mental de l'estudiantat universitari, i dissenyar estratègies de prevenció, detecció i intervenció precoç en matèria de salut mental.
 
De fet, una de les línies estratègiques del pla d'acció de govern que estan impulsant els vicerectorats d'Estudiantat i Vida Saludable i d'Infraestructures i Sostenibilitat se centra en l'elaboració d'un Pla de Salut Integral que contribuïsca a promoure hàbits i estils de vida saludables, a millorar la salut física i l'estat emocional de la comunitat universitària, i que permeta dissenyar estratègies d'intervenció en grups especialment vulnerables.
 
Actualment tots dos vicerectorats estan treballant en un esborrany del pla de salut de l'UJI, l'ampliació dels programes «Treball saludable» i «UJI Hàbitat saludable», i en el disseny d'un catàleg de recursos en matèria de salut de què disposa la universitat per a contribuir a millorar la seua visualització, informació i accés per part de la comunitat universitària.