Notícies

« Ves enrere

‘Necessitat de professionals de la Psicologia en la societat post-covid’

‘Necessitat de professionals de la Psicologia en la societat post-covid’

Rafael Tabarés, Comissionat de Presidència per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives ha realitzat la ponència inaugural de la 28a Jornada Professional del COPV ‘Necessitat de professionals de la Psicologia en la societat post-covid' celebrat dissabte passat 26 de febrer a València.

 

En la seua conferència, amb el títol de ‘Salut mental i pandèmia', s'ha mostrat preocupat per la "dramàtica situació" que s'està vivint, assegurant que "la pandèmia ha tingut un impacte similar al provocat per la Guerra Civil".
 
Per al Catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València, "la pandèmia ha provocat que tot canvie en relació amb la salut mental. Moltes persones s'han descompensat emocionalment, hi ha hagut un augment de problemes d'SM en persones vulnerables, i el més important ens ha fet conscients que qualsevol persona pot ser susceptible d'adquirir la condició de persones depressiva, angoixada, addicta, bevedora, o tindre la intenció de llevar-se la vida".
 
Tabarés ha fet referència a dades d'abans de la pandèmia que mostren un augment significatiu dels casos de malalties mentals en adults europeus. "Les investigacions apuntaven que el 27% dels adults europeus havien patit una malaltia mental en els últims 12 mesos; que el 51% tindria un trastorn mental al llarg de la seua vida i a Espanya, hi hauria 500.000 persones amb trastorn mental greu. A més, en els joves menors de 24 anys les EM i els problemes relacionats amb el consum d'alcohol i drogues, eren la primera causa d'anys viscuts amb discapacitat", ha apuntat.
 
Però la pandèmia no ha fet més que empitjorar la situació. "A Espanya, del 2010 al 2019 es va aconseguir un augment del 1,5 any respecte a l'esperança de vida, que ens ho ventilem en un any a conseqüència de la pandèmia. Un impacte similar al provocat per la Guerra Civil", ha argumentat. Sense anar més lluny, a nivell mundial, la depressió i l'ansietat han augmentat més de 27 i 25 punts, respectivament. Dades que el Comissionat qualifica de "esgarrifosos". 
En el cas concret de la Comunitat Valenciana, "en menors de 39 anys, la taxa de suïcidis ha augmentat un 30%". "Quantes morts estem disposats a tolerar com a societat?", s'ha qüestionat el Doctor. 
 
Pel que fa als psicòlegs, Rafael Tabarés, ha argumentat que en el pressupost del 2022 hi ha una partida per a la contractació de 50 psicòlegs, afegits al fet que en 2021 l'administració valenciana va posar en marxa tres unitats d'atenció comunitària en les tres províncies, la creació de tres unitats comunitàries per a problemes complexos de xiquets, xiquetes, joves i adolescents i la creació de tres hospitals de dia per a xiquets, joves i adolescents. El que va suposar "la contractació de 69 professionals que són psiquiatres, psicòlegs, treballadors socials i terapeutes ocupacionals".