Notícies

« Ves enrere

Ximo Puig anuncia el nomenament de Rafael Tabarés com a comissionat en salut mental 'per a elaborar estratègies i donar resposta als problemes derivats de la pandèmia'

Ximo Puig anuncia el nomenament de Rafael Tabarés com a comissionat en salut mental 'per a elaborar estratègies i donar resposta als problemes derivats de la pandèmia'

  • Tabarés és catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València i investigador principal en el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM)
  • El president de la Generalitat destaca la necessitat de prendre mesures davant de les conseqüències de la COVID-19 en la població
  • "Cal aconseguir que l'impacte de la pandèmia en la salut mental siga el mínim possible", subratlla Tabarés, que planteja propostes com "la redacció d'un pla d'acció específic en salut mental"

 

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat el nomenament del catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València Rafael Tabarés com a comissionat de la Presidència de la Generalitat en salut mental a fi de donar resposta als problemes derivats de la pandèmia. Tabarés assumirà les funcions de comissionat en els pròxims dies, una vegada es publique en el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' el decret de creació del càrrec.

"Una de les conseqüències més greus relacionades amb l'emergència sanitària, social i econòmica de la COVID són els efectes que està tenint la pandèmia en la salut mental, així com l'increment de patologies greus que s'està observant", ha assenyalat Ximo Puig.

"Per això, ara es tracta de donar solucions a aquest problema a través de la figura del comissionat", junt amb la xarxa de salut mental i l'àmbit sociosanitari, ha traslladat el president de la Generalitat. Les funcions del comissionat estaran orientades a donar resposta a l'impacte de la COVID-19 en la salut mental de la ciutadania, així com a "elaborar estratègies post-COVID" en aquest àmbit.

"Per a la Generalitat valenciana, són preocupants les conseqüències en l'àmbit psicològic de la COVID i hem de prendre mesures, com ja vaig tindre l'ocasió de posar de manifest en alguna de les intervencions plantejades en l'àmbit de les conferències de presidents", ha explicat Ximo Puig.

Reduir al mínim l'impacte de la pandèmia

El catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València Rafael Tabarés ha destacat que cal aconseguir que "l'impacte de la pandèmia en la salut mental siga el mínim possible i aprofitar aquest moment per a millorar aquesta situació relacionada amb la salut mental".

"Sempre hi ha hagut una sensibilitat del Govern Valencià i, en concret, del president de la Generalitat, d'entendre què està succeint amb la salut mental, i la creació d'aquest comissionat és una resposta que va en aquesta direcció", ha apuntat el també investigador principal en el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM), dependent del Ministeri de Ciència i Tecnologia.

"Un comissionat pot ajudar a facilitar, a entendre i a fer propostes concretes, com la redacció d'un pla d'acció específic de salut mental tenint en compte tot el que està succeint. Tot això suposarà un esforç de planificació, de coordinació i de diàleg", ha indicat el catedràtic de Psiquiatria, que forma part del grup de persones expertes en diverses disciplines relacionades amb la COVID amb les quals periòdicament es reuneix el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Pel que fa a les conseqüències de la pandèmia, Tabarés ha explicat que els estudis "demostren clarament que hi ha un increment dels trastorns depressius, d'ansietat, d'estrés posttraumàtic, dels problemes relacionats amb l'abús de substàncies, amb les addiccions a les pantalles o també amb la problemàtica relacionada amb el suïcidi". El futur comissionat ha indicat que els treballs més fiables "apunten que hi ha un increment de fins a 20 punts percentuals respecte a 2019 pel que fa a aquests trastorns".

Per al catedràtic de Psiquiatria i premi a l'investigador de referència de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica, "les persones més joves, les dones, els més majors o aquells que treballen en els sectors essencials són els més vulnerables". I afig: "També estem observant un augment del consum de psicofàrmacs -antidepressius, ansiolítics i hipnòtics- de fins a 20 punts, la qual cosa mostra el preu que estem pagant en salut mental per la pandèmia".

Rafael Tabarés Seisdedos és psiquiatre i psicoterapeuta, catedràtic de Psiquiatria en la Universitat de València, investigador principal en el Centre d'Investigacions Biomèdiques en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM) del Ministeri de Ciència i Innovació, i director de la Unitat d'Investigació en Autonomia Personal, Dependència i Trastorns Mentals Greus de la Universitat de València.

És també acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana i col·laborador de l'Institute for Health Metrics and Evaluation de la University of Washington. Ha publicat més de 190 articles en revistes internacionals (entre altres, 'Lancet Oncology', 'Nature Reviews Neuroscience', 'Molecular Psychiatry', 'Neuroepidemiology', 'Psychotherapy & Psychosomatics' o 'PLOS Genetics'). És membre del comité editorial i del panel de revisors de diverses revistes internacionals de prestigi.

Ha obtingut diversos reconeixements i premis científics (The Aristotle Research Award; Premi Investigador de Referència de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica; Premi de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana a la millor investigació).