Notícies

« Ves enrere

Rafael Tabarés en RNE: “Quan s'ajuda a algú en moments difícils comença realment la civilització”

Rafael Tabarés en RNE: “Quan s'ajuda a algú en moments difícils comença realment la civilització”

Rafael Tabarés ha atés el programa ‘Tarde lo que tarde' d'RNE dirigit per Julia Varela, on ha analitzat els efectes que ha tingut la pandèmia en complir-se dos anys de l'inici del confinament a Espanya. 

 

 
 
El Comissionat de Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià de Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives s'ha referit a "un conjunt de traumes globals, consecutius i acumulatius" que, al costat de la pandèmia, han fet mossa en la salut mental de la població.
 
"Fixa't que en els últims deu anys i, especialment en els últims tres, han aparegut tot un conjunt de traumes globals, consecutius i acumulatius. Per exemple, la situació econòmica, les desigualtats, l'emergència climàtica, la pandèmia i ara la invasió salvatge de Rússia a Ucraïna. Són totes aquestes combinacions de catàstrofes i traumes mèdics, econòmics, climàtics i, ara la guerra, plantegen la necessitat de parar atenció al significat de les implicacions d'aquesta exposició acumulativa i severa", ha manifestat el Catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València. 
 
Però, a més, Tabarés ha recordat que en aquests temps ens trobem amb el problema afegit de viure'l en temps real: "El viure aquestes situacions en temps real a mesura que es van desenvolupant pels mitjans de comunicació habituals, per les xarxes socials… intensifica més l'exposició. Les notícies són cada vegada pitjors i això té un efecte. L'exposició repetida als bombardejos, a les atrocitats de la guerra, a la violència indiscriminada i massiva de xiquets i dones embarassades, de pacients psiquiàtrics… s'ha associat a preocupacions permanents i a símptomes d'estrés posttraumàtic a llarg temps". 
 
No obstant això, el Comissionat ha assegurat que, a pesar que "això afectarà sens dubte", també ajudes a "prendre consciència". "Cal tindre en compte que és veritat que l'exposició a imatges traumàtiques pot contribuir a problemes de salut mental, però també són crucials per a prendre consciència del que està en joc. Els nostres valors ara estan amenaçats. Els més importants es fonamenta en els nostres sentiments pel dolor dels altres. Quan s'ajuda a algú en moments difícils comença realment la civilització", ha argumentat Rafael Tabarés.