Notícies

« Ves enrere

La jornada ‘La ment no espera’ de ‘Save the children’ aborda la problemàtica del suïcidi en persones joves i adolescents

La jornada ‘La ment no espera’ de ‘Save the children’ aborda la problemàtica del suïcidi en persones joves i adolescents

‘Save the children' ha organitzat durant el matí del dilluns 21 de març la jornada ‘La ment no espera' a la Casa Àrab de Madrid i que també s'ha pogut seguir de manera en línia. 

 

"Ens preocupa especialment l'impacte causat per la pandèmia, que ha actuat com un accelerador i amplificador dels greus problemes que afecten la infància, especialment aquells relacionats amb la salut mental. Els problemes de salut mental poden constituir la base de conductes suïcides. A Espanya, el suïcidi és la segona causa de mort externa en els adolescents d'entre 10 i 19 anys", apunten des de ‘Save the children'.
 
Per això, s'ha creat un espai de diàleg, amb l'objectiu analitzar la situació general de la salut mental i el risc suïcida en la infància i adolescència a Espanya.
 
El Comissionat de Presidència per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives ha sigut un dels participants en la taula redona en la qual també han participat José Antonio Luengo (Degà del Col·legi de Psicologia de Madrid), Diana Díaz (directora del telèfon ANAR), Elena Biurrun (directora general Fundació Brollador) i Andoni Anseán (president de la Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi). 
 
Rafael Tabarés ha posat el focus en els joves universitaris: "Volia introduir el tema dels joves universitaris. Estem parlant del que ocorre a les escoles, però no ens oblidem dels joves menors de 29 anys. Tot el que està ocorrent als campus universitaris indica que un percentatge entorn al 20% tenen trastorns depressius, d'ansietat i entorn de l'11% els estudis diuen que tenen tendència al suïcidi severa o greu. L'alarmant és que en són joves que estan en un ambient privilegiat podíem dir. El suïcidi corre per totes les classes socials. També m'agradaria assenyalar l'ambient laboral. Hi ha joves que estan treballant i que la situació a vegades en els ambients laborals és molt exigent i està provocant que hi haja una atenció cada vegada major quant al tema de les conductes suïcides". 
 
Sobre la Convenció Ciutadana de la Salut Mental
 
Així mateix, el Comissionat ha sigut preguntat per la Convenció Ciutadana de la Salut Mental que actualment s'està celebrant en la Comunitat Valenciana. Tabarés ha explicat als presents en què consisteix aquest procés deliberatiu pioner quant a la salut mental. 
 
"Tots estem més o menys d'acord que la pandèmia i altres traumes col·lectius que estem vivint des de fa 15 o 20 anys han fet que prenguem consciència que cal cuidar-se. Però l'interessant és que cal fer-ho des del punt de vista individual però també col·lectiu. Amb la pandèmia i la guerra veiem que cal buscar una simbiosi, que cal eixir reforçats però junts. Això explica actuacions de l'administració que han sigut molt ben valorades. La societat està madura perquè també intervinga en processos deliberatius. És la primera vegada que s'ha posat en marxa un procés d'aquestes característiques. És una convenció ciutadana on els membres són 70 residents majors de 15 anys de la Comunitat Valenciana i que han sigut sortejats cívicament. Són sessions els dissabtes de 9.00 fins a les 19.00 hores. Ja s'han reunit en dues sessions. Recorrem la Comunitat Valenciana. Ajuntem a persones molt diferents. Gent de 18 anys, de més de 70 anys. Que important és ajuntar en el mateix espai perquè escolten i aprenguen d'experts, també en primera persona i familiars que parlen de la salut mental. Seguim una dinàmica deliberativa, que no és debatre, és buscar aquells elements que hi ha en comú respecte a un tema complex. Hi ha un compromís del President de la Generalitat que les propostes seran recollides amb la finalitat que siga el germen del pla d'acció de salut mental, drogodependències i conductes addictives. És la primera vegada que es fa per a salut mental. Tenim una certa supervisió de la OCD. Això és molt important. Estem fent una pel·lícula de tot això, volem fer divulgació del procés", ha argumentat el Catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València.
 
D'altra banda, l'acte també ha comptat amb la presència de la Ministra de Sanitat, Carolina Darias, qui ha asseverat en la inauguració que "la salut mental ha sigut la pandèmia silenciada, perquè va associada a la discriminació i l'estigma. Ens queda passar del debat a l'acció".