Notícies

« Ves enrere

“La pandèmia ha fet que hàgem de mirar al capdavant no sols als problemes físics, sinò també als problemes de la nostra ànima”

“La pandèmia ha fet que hàgem de mirar al capdavant no sols als problemes físics, sinò també als problemes de la nostra ànima”

El Comissionat de Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives ha impartit una conferència en la Universitat Catòlica de València (UCV) convidat per la Càtedra Pavasal sobre els problemes derivats de la pandèmia, deixant clar que "la pandèmia ho ha canviat tot". "La pandèmia ha fet que hàgem de mirar al capdavant no sols als problemes físics, sinó també als problemes de la nostra ànima, del nostre esperit. Sens dubte, la situació és de tal envergadura que requereix d'intervencions d'emergència i els recursos està pera això", ha asseverat Rafael Tabarés. 

 

 

 

 

"Venim d'una situació en la qual ja existien els trastorns mentals en la població general i d'una manera extraordinàriament prevalent: una de cada cinc persones, entorn del 15 o 20% de la població tindrà una depressió al llarg de la seua vida", ha recordat. 
 
Això són sol dades d'abans de la pandèmia, per la qual cosa Tabarés apunta al fet que amb el COVID19 han empitjorat. Però no sols el virus és el culpable, sinó que, segons el Comissionat, "venim assistint a importants problemes de desigualtat econòmica, d'emergència climàtica, de polarització, de fragilitat i inestabilitat institucional, que són elements que estan influint sobre el benestar de les persones. La pandèmia ha provocat que s'accelere l'impacte sobre la salut física i sobre la salut mental". 
 
Al mateix temps, Tabarés ha recordat que tothom és susceptible "d'adquirir la condició de persona depressiva, ansiosa, amb problemes d'addicció a l'alcohol, a determinades substàncies, a les pantalles… fins i tot el risc de voler llevar-nos d'al mig".
 
En aquesta tessitura, Rafael Tabarés ha exposat el procés deliberatiu que es posarà en marxa des del Comissionat i que rep el nom de Convenció Ciutadana sobre Salut Mental. "Pensem que és una meravellosa manera que, en aquest ambient de polarització, on no hi ha possibilitat que un escolte l'altre perquè no li dona la legitimitat de ser diferent, amb els processos deliberatius hi haja una obligació emocional i cognitiva de buscar punts en comú", ha explicat. 
 
D'altra banda, Tabarés també s'ha referit al problema dels més joves: "La pandèmia ha provocat que augmentaren més d'un 10% les consultes i les peticions de consulta de problemes de salut mental en joves, xiquets, xiquetes i adolescents. En el primer any de pandèmia es va incrementar el nombre de suïcidis respecte al 2019, sobretot, en els joves menors de 39 anys; en concret, entre 20 i 35 anys, es va incrementar més del 20%".
 
Per a fer-li front, el Comissionat ha argumentat que a l'agost de l'any passat es va posar en marxa un pla de xoc per a millorar l'assistència a xiquets, xiquetes, joves i adolescents amb la creació immediata de tres unitats d'atenció comunitària en les tres províncies, la creació de tres unitats d'atenció comunitària per a problemes complexos de xiquets, xiquetes, joves i adolescents i la creació de tres hospitals de dia per a xiquets, xiquetes, joves i adolescents.
 
"Això suposa la contractació de 69 nous professionals que són psiquiatres, psicòlegs, treballadors socials i terapeutes ocupacionals. Ja es va fer una modificació pressupostària en 2021 i en el pressupost del 2022 existeix una partida per a la contractació de 50 psicòlegs